Hagyományőrző disznóvágást tartottak Dobriban

Tartalomhoz ugrás

Hagyományőrző disznóvágást tartottak Dobriban

...:::Dobri község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol.hu · 16 Január 2023
Az elmúlt hétvégén hagyományőrző disznóvágást tartottak a településen, este pedig disznótoros vacsorára várták a kultúrházba a falu lakóit.

Még 2020 januárjában hagyományteremtő szándékkal került sor először a közösségi eseményre. Az utóbbi két évben a koronavírus-járvány gátat szabott a programnak, de idén újra megtarthatták és összekapcsolták a településen az utóbbi időszakban megvalósított fejlesztések felavatásával.

- A közösség összefogását szolgálja a hagyományos disznóvágás - mondta Lógár Zoltán, Dobri polgármestere. - Sok segítő érkezett, mintegy 30-an kapcsolódtak be a munkába, fiatalok és idősebbek egyaránt. Mindenki kivette a részét a munkából, ahogy ez a disznóvágáson szokás. Az előkészületeket már csütörtökön megkezdtük, a helyi asszonyok jöttek a kultúrházba rétest nyújtani Imre Károlyné Ilike segítségével. A levágott disznó a Murapart Kft. adománya volt, egy közel 170 kilogrammos sertés, melyet helyben dolgoztunk fel. Hét kilogramm rizsből és a hozzávalókból töltöttünk hurkát, 20 kiló kolbászt és közel 120 darab húst sütöttünk le, s egy kondér toroskáposzta készült.

Ebből kóstolhattak este a vacsorán a vendégek. A programot a Zala Vármegyei Önkormányzat és több vállalkozó is támogatta, s a falubeliek is hozzátették a magukét. A zenéről a Kredenc Együttes gondoskodott.



Vissza a tartalomhoz